• македонски јазик
 • English
 • ЗА НАС

  Околу 2 милиони полицајци во моментов работат во Европската унија. Без разлика дали се припадници на федерални, национални, локални или регионални полициски сили, жандармерии, царински или финансиски услуги, итн., огромното мнозинство од овие полицајци немаат контакт со своите европски колеги.

  Само неколку специјалисти разменуваат информации и можат, во некои случаи, ефективно да учествуваат во европските безбедносни проекти.

   Меѓутоа, темпото на технолошките иновации и европскиот законодавен напредок, имплементацијата на договорите и органите за полициска соработка, се забрзува од година во година, објавувајќи фундаментални промени за идните полициски и царински обуки и работни услови. Не заборавајќи ја Европската програма за истражување на безбедноста (ESRP), која има за цел да го затвори технолошкиот јаз во ЕУ и подобро да ги координира напорите за гарантирање на безбедноста на европските граѓани.

   Оттука е важноста полициските службеници да можат систематски да го следат овој напредок и да се консултираат меѓусебно врз основа на сопственото искуство, накратко, да разменат што е можно повеќе корисни информации. Токму ова е целта што ја следи ЕПА преку заедничката европска платформа што ја сочинува оваа страница и нашето списание „ЕПА МАГ“.

   Уживајте во вашата посета.